به گزارش خبرنگار مهر در قم، دکتر سیدحمید خویی در سی و هفتمین نشست از سلسله نشستهای عاشورا پژوهی "چهل منزل تا اربعین" که شب گذشته با موضوع "نگاهی به مضامین زیارت عاشورا" از سوی مرکز مطالعات راهبردی خیمه در مجتمع فرهنگی شهید فهمیده قم برگزار شد با اشاره به شرایط اختناق سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در بسیاری از مقاطع حیات ائمه (ع) گفت: آن شرایط خاص سبب شده بود که آن حضرات در راستای نقش راهنما و هدایتگر خود پیامهای خویش را در قالب مضامین دعایی عرضه کنند.
وی در ادامه با اشاره به زیارت معروفه عاشورا گفت: زیارتی معتبر تر و مستندتر از زیارت عاشورا نیست و در انتساب این دعا به امام محمد باقر(ع) جای کمترین شبهه و شکی نیست.
این پژوهشگر دینی زیارت عاشورا را شناسنامه فرهنگی شیعه دانست و گفت: زیارت عاشورا صرف نظر از پیامهای عاشورایی که در خود نهفته است نقطه تکرار حادثه عاشور برای ماست تا پویایی مکتب امام حسین(ع) حفظ شود.
وی حساسیت برانگیزترین بخش زیارت عاشورا را لعن های مکرر در این زیارت عنوان کرد و گفت: اجرای پیام هایی که در لابه لای زیارت است به عنوان تکلیف دینی است.
خویی، شخصیت شناسی را از ویژگی های مهم زیارت عاشورا برشمرد و افزود: نامهایی که در زیارت عاشورا آمده است اشاره به شخصیت هایی است که در طول تاریخ با نام های مختلف رهبری ظلم و نفاق را بر عهده دارند و زیارت عاشورا به عنوان قطب نمایی است که درست شناختن شمر و معاویه و ال مروان و ... زمان خود را به ما نشان می دهد.
وی در ادامه با اشاره به بخش هایی از زیارت عاشورا به بیان مفاهیم بلند آن پرداخت و گفت: عاشورا فصل اساسی از نبرد تاریخی حق و باطل است که از نبرد هابیل و قابیل شروع و تا ظهور امام عصر(عج) ادامه خواهد داشت.
استاد دانشگاه تهران افزود: بیش از نیمی از مفاهیم زیارت عاشورا بر این نکته تاکید دارد که حادثه عاشورا پایان یافته نیست و در طول تاریخ جاری و ساری است.
وی از امام حسین به عنوان وارث، مدافع، پاسدار و تضمین کننده بقاء همه رسالت های الهی یاد کرد و گفت: اگر جان فشانی های امام حسین نبود همه رسالت های الهی از بین می رفت و با نابودی حق، باطل نهادینه می شد.
این پژوهشگر قرآنی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که در تاریخ اسلام یک فرقان به نام قرآن متمایز کننده حق و باطل است، اظهار داشت: سه نقطه تاریخی جنگ بدر و صفین و عاشورا نیز فرقان را دارند.
خویی، عدم بیعت با کفر در هر زمان از تاریخ را از جمله درس های عملی حادثه عاشورا برشمرد و گفت: مسئولیت اساسی ما، خونخواهی و پاسداری از فرهنگ عاشوراست.
وی دو اصل تبری و تولی که از فروع دین است را از جمله مفاهیم بلند زیارت عاشورا برشمرد و با تاکید بر پیروی از این اصول گفت: لازمه دینداری فاصله گرفتن از اولیا طاغوت و دوست داشتن اولیا خداست.
قم - خبرگزاری مهر: یک استاد دانشگاه تهران از دعاها و زیارات منتسب به ائمه به عنوان میراث گرانبهای فرهنگ تشیع نام برد و گفت: در واقع این دعاها، بستر و ابزار انتقال پیام از امام به مخاطبان خویش در همه زمان هاست.
کد خبر 643236
نظر شما